CARGANDO

Escribir para buscar

Agricultura y naturaleza

Construyendo Sistemas Participativos de Garantía en la agricultura valenciana

Compartir

Manel Epicur , Ingeniero de Montes y Facilitador de Actitud Consciente

Los Sistemas Participativos de Garantía, en el ámbito de la agricultura ecológica, son sistemas de garantía de calidad que operan a nivel local, certifican a las personas productoras, basándose en la participación activa de multitud de actores, y se construyen a partir de la confianza, las redes sociales, y el intercambio de conocimientos. Estos sistemas han demostrado devolver el poder de la cadena alimentaria a las personas que se encuentran en sus extremos, es decir, a quienes cultivan y consumen los alimentos. (más info en www.ifoam.org)

En este marco, y como continuación del estudio sobre el SPG-Ecollaures y su contexto, realizado con el apoyo de la Cátedra Tierra Ciudadana (www.catierra.upv.es) y Utòpika (www.utopika.upv.es) durante el 2013, el miércoles 18 de diciembre, alrededor de 40 personas, entre agricultoras, consumidoras, miembros de colectivos relacionados con la promoción y la defensa de la agricultura ecológica, entre otras, se reunieron en la Escuela de Agrónomos de la UPV para celebrar un debate abierto con la intención de clarificar conceptos, acercar posturas, y dar un empujón en la construcción de esta experiencia local de SPG.

En esta ocasión, productores del SPG-Ecollaures y miembros de Grupos de Consumo locales pudieron exponer su situación, sus inquietudes, sus ganas de acercarse y de continuar construyendo, y como resultado de esta interacción, surgieron posibles pasos a seguir. Coincidiendo con las recomendaciones obtenidas del estudio realizado, parece evidente que para acercar a las dos partes involucradas principalmente, hay que generar los espacios necesarios, y estos no son las asambleas regulares que ya se realizan y que tienen un carácter más administrativo y pragmático. La opción de organizar encuentros abiertos, con una componente más lúdica-formativa, parece más adecuada para estrechar lazos y tejer redes. Con un escenario agrícola de fondo, con actividades orientadas a aprender mientras nos divertimos, con un talante de fraternidad y positivismo, puede que todo sea más fácil.

Los Grupos de Consumo necesitan tiempo para consolidarse, y el SPG necesita la participación de estos para crecer. La próxima “Trobada per la Terra”, que tendrá lugar en Vilanova d’Alcolea (Castellón) del 14 al 16 de febrero (más info www.sobiranialimentariapv.org), puede ser un buen momento para que las dos partes se conozcan mejor, y para ir perfilando contenidos y espacio de la jornada que posiblemente se celebre en marzo, con la intención de ser la primera de una larga historia de encuentros entre producción y consumo, necesarias para que un SPG esté vivo.

Además, el calendario de visitas que son la base de la garantía que ofrece un SPG, va a hacerse público entre los Grupos de Consumo y todas las personas interesadas, para que así el sistema gane en credibilidad, confianza, y transparencia.

Habrá que ver la participación que estos actos consiguen, pero sea como sea, el proceso está en marcha, y pase lo que pase, los pasos hasta ahora dados ya son frutos sabrosos. Esto acaba de empezar, y estás a tiempo de sumarte. ¿Vienes?

 Contacto con el autor: manelepicur@hotmail.com 657526407

 Construint Sistemes Participatius de Garantia en l’agricultura valenciana

Manel Epicur , Enginyer Forestal i Facilitador d’Actitud Conscient

Els Sistemes Participatius de Garantia, a l’àmbit de l’agricultura ecològica, són sistemes de garantia de qualitat que operen a nivell local, certifiquen als productors i productores basant-se en la participació activa de multitud d’actors, i es construeixen a partir de la confiança, les xarxes socials, i el intercanvi de coneixements. Aquests sistemes han demostrat tornar el poder de la cadena alimentària a les persones que es troben als seus extrems, és a dir, als que cultiven i als que consumeixen els aliments. (més info a www.ifoam.org)

Dins d’aquest marc, i com a continuïtat de l’estudi sobre el SPG-Ecollaures i el seu context, realitzat amb el recolzament de la Càtedra Terra Ciutadana (www.catierra.upv.es) i Utòpika (www.utopika.upv.es) durant l’any 2013, el passat dimecres 18 de Desembre, al voltant de 40 persones, entre agricultores, consumidores, membres de col·lectius relacionats amb la promoció i defensa de l’agricultura ecològica, entre altres, es van reunir a l’Escola d’Agrònoms de la UPV per celebrar un debat obert amb la intenció d’aclarir conceptes, apropar postures, i donar una espenta en la construcció d’aquesta experiència local de SPG.

En aquesta ocasió, persones productores del SPG-Ecollaures i membres de Grups de Consum locals van poder exposar la seua situació, les seues inquietuds, les seues ganes d’apropar-se i de continuar construint, i com a resultat d’aquesta interacció, van sorgir alguns possibles passos a donar. Confluint amb les recomanacions derivades de l’estudi realitzat, sembla evident que per apropar a les dos parts involucrades principalment, cal generar els espais necessaris, i aquests no són les assemblees regulars que ja es realitzen i que tenen un caràcter més administratiu i pragmàtic. La opció d’organitzar trobades obertes, amb un component més lúdic-formatiu, sembla més adient per estretar llaços i teixir xarxes. Amb un escenari agrícola de fons, amb activitats orientades a aprendre mentre gaudim, amb un tarannà de fraternitat i positivisme, sembla que tot pot ser més fàcil.

Els Grups de Consum necessiten temps per consolidar-se, i el SPG necessita de la participació d’aquests per créixer. La propera Trobada per la Terra, que tindrà lloc a Vilanova d’Alcolea (Castelló) els propers 14, 15 i 16 de Febrer (més info a www.sobiranialimentariapv.org), pot ser un bon moment per a que les dos parts es coneguen millor, i per anar perfilant contingut i espai de la jornada que possiblement es celebre al mes de Març, amb la intenció de ser la primera d’una llarga història de trobades entre producció i consum, necessàries per a que un SPG estiga viu.

A més, el calendari de les visites que són la base de la garantia que ofereix un SPG, va a fer-se públic entre els Grups de Consum i totes les persones interessades, per a que, d’aquesta manera, el sistema guanye en credibilitat, confiança, i transparència.

Ara manca vore la participació que aquests actes aconsegueixen, però siga com siga, la roda ja ha començat a rodar, i passe el que passe, els passos que fins ara s’han donat ja són fruits saborosos. Açò només acaba de començar, i estàs a temps de sumar-te. Vens?

Contacte amb l’autor

manelepicur@hotmail.com 657526407

Deja un comentario

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.